Приветствую Вас, Гість
Главная » 2022 » Серпень » 11 » Як робити правильно обрізання смородини
17:31
Як робити правильно обрізання смородини

смородина Навіщо потрібна правильна обрізка смородини? Чи ця процедура дійсно дозволяє збільшувати врожаї? Зазвичай видаленню підлягають усі старі, пошкоджені, поламані та зайві пагони. Якщо обрізка зроблена правильно, то на кущах навесні утворюються нові пагони, які через кілька років починають давати врожаї.

У деяких випадках старий кущ обрізають практично під корінь, залишаючи по кілька бруньок на пагонах, з яких наступного року виростуть нові пагони. Так здійснюється повне омолодження куща. Зазвичай шляхом повного або часткового омолодження можна досягти довгого плодоношення чорної (до 24 – 25 років) та смородини червоної (до 14 – 15 років).

Обрізання кущів чорної смородини

При правильному обрізанні смородини слід формувати кущ так, щоб на ньому було не більше 15 - 17 пагонів різного віку, причому гілки старше 6 років потрібно видаляти. Такі старі гілки вже не цвітуть і не плодоносять.

Зазвичай формування куща починають з моменту висадження саджанця у відкритий ґрунт. Після того, як саджанець приживеться у відкритому ґрунті, у нього обрізають усі пагони, залишаючи на кожному не більше 3 нижніх бруньок. І до осені на молодому кущику вже підростуть нові пагони, які навіть встигнуть одревесніти до зимових морозів.

Кущі другого сезону життя слід обрізати за наступною схемою – з усіх нових залишати не більше 3 – 4 найсильніших. А ті пагони, які заважають, затіняють і дуже слабкі, слід обрізати практично "під нуль".

Для утворення великої кількості бічних гілок, молоді гілки в другій декаді липня прищипують, видаляючи верхню частину на пару нирок.

У третьому та четвертому сезоні також залишають до 5 молодих пагонів, а решта підлягає видаленню. Головний упор робиться на середину куща, щоб видаляти ті гілки, які його загущають. На торішніх пагонах слід прищипувати верхівки. А на старіших гілках обрізають усі пагони, залишаючи на кожному не більше 4 бруньок.

До четвертого сезону, якщо кущ щороку обрізався правильно, він уже сформований повністю.

У наступні сезони вже видаляють повністю старі (більше 6 років) гілки, пошкоджені шкідниками або зламані пагони. А формування куща продовжується так само, як і в попередні сезони:

  • у пагонів середніх років залишають лише 3 нижні нирки, а решту видаляють;
  • у однорічних пагонів видаляються верхні частини;
  • молоду поросль нещадно вирізують, залишаючи кілька найсильніших.

Зазвичай обрізку чорної смородини проводять щороку в осінній період, коли все листя вже опало. Весною зазвичай видаляються тільки вимерзлі або зламані під вагою снігу гілки. А ось сухі пагони видаляються будь-якої пори року, як тільки їх побачили.

Відмінність обрізки червоної та білої смородини

Ці види смородини зазвичай обрізають навесні, але можуть проводити і влітку, коли вже зібраний урожай. Кущі формують так само, як і у чорної смородини, тільки торішнім пагонам верхівки не видаляють, і 2 та 3 – літні пагони не обрізають. Загалом обрізка цих видів смородини полягає в омолодженні кущів, видаленні пошкоджених і сухих гілок, а також у вирізанні зайвих пагонів.

Після правильної обрізки смородини такий кущ зазвичай дає до 25 гілок – від молодих до 8 – старших.


Категория: Полезные советы | Просмотров: 285 | Добавил: adminA | Теги: обрізання, смородина | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]