Приветствую Вас, Гість
Главная » 2022 » Вересень » 24 » Як самостійно побудувати будинок із бруса
07:59
Як самостійно побудувати будинок із бруса

будинок брус Дерев'яні будинки увійшли в наше життя дуже давно, ще наші далекі предки вважали за краще будувати будинки з дерева, адже саме дерево вважалося дуже теплим та надійним матеріалів для будівництва. В наш час дерев'яні будинки також мають дуже велику популярність, тому давайте розберемося як збудувати будинок з бруса?

У цій статті ми розглянемо будівництво саме будинку з бруса, так як брус є найдешевшим і доступним різновидом дерев'яних будинків. Як правило будинки будують із соснового бруса, але останнім часом стали застосовувати й інші породи дерева, але тут, як то кажуть - хто на що багатий.

Технологія будівництва досить проста, і освоюється буквально за пару днів, але для початку давайте розберемося з тонкощами, про які забувати ну ніяк не можна.

Який брус використовувати: сухий чи свіжо напиляний

Сухий брус звичайно краще для будівництва, так як він прийняв свою форму і практично не піддаватиметься деформації. Також надалі будинок практично не дасть усадки і можна відразу приступати до оздоблювальних робіт. Недоліком сухого бруса є хіба що його вартість, тому що сушити брус необхідно довго і в спеціальних камерах з певною температурою та вологістю.

Свіжий брус також можна використовувати для будівництва будинків, але його потрібно якнайшвидше скласти в стіну будинку, щоб він сох вже на своєму місці і не піддавався деформації. У цьому випадку не варто забувати, що після будівництва будинку стіни даватимуть усадку від 1 до 3 років, і загальна висота будинку в середньому зменшиться на 5-10 сантиметрів. Також одним з недоліком свіжого бруса є той факт, що він набагато важчий за сухий і вимагатиме більше сил для його укладання.

Який міжвінцевий утеплювач вибрати?

За старих часів, при будівництві дерев'яних будинків, вінці прокладали мохом, так мох має антисептичні властивості і перешкоджає гниттю дерева і в свою чергу є відмінним утеплювачем. У наш час існує велика різноманітність утеплювачів, що при виборі розбігаються очі. Найбільш прийнятним за співвідношенням ціна і якість є джутова лляна пакля в рулонах. Пакля в рулонах дуже зручно розмотується брусом і відразу лягає на всю його ширину. Тут слід враховувати той факт, що клоччя по товщині буває різним, але чим товстіше, тим краще, і практично завжди на цю товщину і дасть усадку будинок.

Якої товщини має бути брус?

Товщина бруса при будівництві будинку - це немаловажний фактор, оскільки цим параметром визначається не тільки міцність будинку, але і його теплота. Як правило для будівництва житлових будинків використовують брус товщиною від 150 до 250 мм. Товщина бруса залежить від того чи буде будинок додатково утеплюватися з зовні, якщо так, то можна використовувати брус меншої товщини, якщо ні, то варто задуматися.

будинок брус

Тепер давайте розберемося із самою технологією будівництва, як я вже й казав у ній немає нічого складного. Насправді технологій дуже багато, я ж у свою чергу розповім про найпоширенішу і на мою думку найприйнятнішу для будівництва в наш час. Називається шип-пас. Технологія полягає в тому, що в кутах будинку два бруси з'єднуються за системою шип пас, тобто в одному колоді випилюється пас в іншому шип.

Основними перевагами даної технології є ті факти, що кути вже не продуватимуть і триматимуть тепло всередині будинку і на мій погляд найголовніший плюс - це те, що стіни будинку додатково стягуються і скріплюються даним вузлом. Шип пас необхідно міняти в сторонах стін на кожному ряді, тим самим стіни скріплюються між собою. Ряди бруса між собою скріплюються шкантами, які шканти використовувати і як їх правильно забивати в стіни, я розповім в іншій статті.

Не варто забувати, що між кожним поряд бруса необхідно прокладати утеплювач. Після усадки будинку між рядами бруса почнуть з'являтися щілини, від цього нікуди не подітися, ці щілини потім також пробиваються міжвінцевим утеплювачем.

Ну ось в принципі і вся технологія, як бачите в ній немає нічого хитромудрого, і вже з третього ряду бруса вона не представлятиме ніякої складності, і Ви самі зрозумієте, що побудувати будинок з бруса не так вже й складно.


Категория: Строительство коттеджа | Просмотров: 243 | Добавил: adminA | Теги: будинок, брус | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]