Приветствую Вас, Гість
Главная » 2022 » Вересень » 18 » Догляд за штучною водоймою: поради та нюанси
00:02
Догляд за штучною водоймою: поради та нюанси

штучна водойма Після проведення всіх будівельних і монтажних робіт зі створення штучного водоймища, після його декорування чудовими рослинами та облаштування берегової зони можна і відпочити, присівши у свого власного казкового ставка, який став родзинкою присадибної ділянки.

Однак не варто забувати, що ставок, як і будь-який елемент дачної ділянки, вимагає до себе уваги і має свої особливості догляду. Для збереження водоймища в хорошому стані дотримуйтеся наведених нижче рекомендацій, оскільки занедбана водойма настільки ж псує загальну панораму ділянки, наскільки доглянута її прикрашає. Ми відібрали найважливіші заходи для кожної пори року.

Осінній період – це підготовка до зими

Насамперед накрийте ставок спеціальною сіткою, щоб листя, яке починає опадати восени, не засмітило водойму, оскільки гниття листя може призвести до поступової загибелі рослин і риб. Якщо Вам здається, що сітка псує вигляд ставка і не досить зручна, Ми пропонуємо встановити пристрій, який збирає сміття з поверхні водоймища — скіммер.

Далі, поки погода дозволяє, потрібно очистити дно водоймища від мулу, залишивши його невелику кількість для подальшої зимівлі риб (якщо вони є). Видалити мул можна за допомогою граблів, проте будьте особливо обережні і не пошкодьте дно. Також з цією метою використовують донний вакуумний пилосос. Вночі під час зниження температури до +5°C потрібно відключити все діюче обладнання та дістати його з водойми.

Водоочисні та інші прилади: скімери, насоси, фільтри, форсунки та інше – вимити та прибрати на зберігання. Докладніше про зберігання, очищення та експлуатацію обладнання вказано в його інструкції. Трубопровід потрібно продути та закрити заглушками. З водойм глибиною менше 0,8 метрів, які відносяться до незимуючих, потрібно витягти всіх мешканців: рослини в підвальне приміщення, а риб в акваріуми.

У зимуючих ставках рослини краще перемістити до центру. Стійкі до холоду рослини можна залишити у ставку, накривши їх мішковиною, а теплолюбні - перемістити до приміщення. Якісно гідроізольоване водоймище можна залишати повністю наповненим, тоді як пластикову форму потрібно спустошити наполовину. Як відомо вода, переходячи в агрегатний стан льоду, має властивість розширюватися, щоб уникнути розтріскування стін ставка від тиску можна заздалегідь кинути у воду пластикові пляшки, заповнені наполовину водою або піском. Вони приймуть тиск на себе.

Зимовий період - контроль за станом водоймища

У зимовий період особливий догляд потрібний для водойм з рибою, залишеною на зимівлю. Для дихання риб необхідний доступ кисню, з цією метою в ставку роблять отвори. Не можна вирубувати ополонки важкими предметами, це оглушить рибу. Простіше розчистити необхідну ділянку за допомогою ємності з окропом, яку встановлюють на певну ділянку на деякий час. Також для водних мешканців необхідне надходження сонячного світла, тому поверхню ставка потрібно очищати від снігу, що випав.

Весна - час оновлення та пробудження

Весняні роботи переважно пов'язані з відновленням ставка після зимової консервації. По-перше доливаємо воду, потім оглядаємо риб, рослин та інших мешканців, які зазимували у ставку. Захворілих риб можна відсадити та лікувати індивідуально.

штучна водойма

Видалити відмерлу частину рослин, дістати їх із водойми, сильно розрослі рослини можна розсадити. Опускати у водойму і висаджувати рослини найкраще у травні. Після того як риби почнуть проявляти активність, їх вже можна підгодовувати. З потеплінням вночі можна повернути все обладнання.

Літо - період, коли все стає особливо привабливим

Основною проблемою літнього періоду для ставка є цвітіння води. Це неминучий процес, проте його можна помітно знизити:

  • затіняти частину води за допомогою водних рослин з великим листям, яке плаває на водній гладі;
  • висаджувати так звані "рослини-оксигенатори", які виробляють кисень, поглинаючи з води поживні речовини;
  • обзавестися системою фільтрації - це найефективніший спосіб боротьби із зайвим розмноженням водоростей.

Також влітку важливо регулярно доливати необхідну кількість води, видаляти омертвілі рослинні елементи, прополювати прибережну зону та іноді очищати насос та фільтр.


Категория: Ландшафтный дизайн и озеленение | Просмотров: 253 | Добавил: adminA | Теги: водойма, штучна, догляд | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]