Приветствую Вас, Гість
Главная » 2023 » Січень » 25 » Будинок з плоским дахом
00:07
Будинок з плоским дахом

будинок плоский дах Оригінальністю проекти будинків з плоским дахом не відрізняються, але кількість прихильників односхилої покрівлі зростає, хоча і повільно: все-таки двосхилий дах - стандартна і традиційна конструкція. Зростає ж кількість ексклюзивних будівель з односхилим дахом завдяки новим будівельним технологіям, що полегшують і здешевлюють будівництво, і новим матеріалам з характеристиками, що перевершують властивості традиційних покрівельних гідро-, звуко- та теплоізоляційних матеріалів. Економічна вигода при облаштуванні односхилої покрівлі – очевидна.

Переваги плоского даху

Оригінальний та незвичайний дизайн – будинок з плоским односхилим дахом виглядає креативно на тлі однотипних будівель.

Економічні вигоди полягають у тому, що такий дах можна експлуатувати додатково. Наприклад, облаштувати басейн на даху, зимовий сад чи газон. Плоский дах додає власнику будинку зайву корисну площу, яку забудовують або використовують за іншим призначенням. В наявності економія на будматеріалах при зведенні одного ската покрівлі, а не двох.

Незвичайна властивість плоского даху, яка вважається недоліком, - накопичення взимку снігу на скаті. Шар снігу - чудовий утеплювач, тому в будинку з плоским дахом буде витрачатися менше енергоресурсів на обігрів приміщень.

Недоліки односхилої покрівлі

Трудомісткий та копіткий монтаж плоскої покрівлі. Якщо не дотримуватись всіх необхідних норм і вимог до гідро-, звуко- та теплоізоляції покрівлі, то найменші похибки в технології обернуться протіканням ізоляції, скупченням калюж на поверхні гідроматеріалів, тріщинами та розривом шарів. А це – додаткові витрати на усунення помилок та ремонт даху.

Застій води на покрівлі – наслідок попередніх недоліків. Необхідно передбачати не тільки стікання води та зісковзування снігу, а й проводити ручне чищення даху від снігу та льоду. Сніг, що розтанув, - це велика вага, яка буде зосереджена в одному проблемному місці даху. Зайве навантаження може спричинити руйнування покрівлі в цьому місці.

Як облаштувати плоску покрівлю

Проект малоповерхового будинку з плоским односхилим дахом повинен включати такі вимоги:

  • потрібний кут нахилу в діапазоні 5-150;
  • рівна поверхня без виїмок та опуклостей.

Під час розгляду проекту готового будинку на даху може знадобитися проводити розухилку. Це заходи, завдяки яким дах набуває необхідного для водовідливу кута ухилу. Для нахилу застосовують як бетонну стяжку, так і листові будматеріали, наприклад, полістирольні плити.

Типи проектів будинків із плоским дахом залежать від способу облаштування покрівлі:

  • полегшена покрівля – її експлуатувати не можна;
  • експлуатована покрівля.

Облаштовується покрівля так:

На мауерлат або прямо на несучі стіни, монтуються дерев'яні, залізні або бетонні балки. Брус із дерева повинен мати переріз 100х100 або 150х200 мм. Балки з міцніших будматеріалів можуть бути меншого перерізу, і розмір поперечного перерізу залежить від розрахункової маси всієї покрівлі. Між балками повинна дотримуватися відстань 50-100 см, самі балки повинні кріпитися до стін або мауерлату анкерами, скобами або шпильками.

будинок плоский дах

На балочну систему укладається суцільна рештування, матеріал якого залежить від матеріалу балок. Якщо дерев'яні балки, то обрешітка - це дюймова обрізна дошка, OSB-плити або товста фанера. Для бетонних та залізних балок застосовуються бетонні тонкостінні плити або суцільна бетонна стяжка.

Зверху рештування монтується гідроізоляційна мембрана, а гідроізоляційний матеріал укладається у кілька шарів. Стики та з'єднання між полотнами проклеюються скотчем або будівельним клеєм.

Найбільш затребуваний для облаштування теплоізоляційного шару матеріал - екструдований пінополістирол або мінеральна вата (базальтова вата, скловата або мінвата). Між шарами утеплювача не повинно залишатися щілин, що пропускають холодні потоки повітря.

Одночасно з укладанням теплоізоляції облаштовуються вентиляційні канали, які призначені для усунення та запобігання утворенню конденсату – утеплювач повинен бути завжди сухим.

Утеплювачем, звукоізолятором і вологозатримуючим матеріалом може стати керамзит. Цей гранульований будматеріал має все більший попит при проектуванні та будівництві малоповерхових будинків з плоскою покрівлею. Товщина шару керамзиту – не менше 10 см.

Останній етап при зведенні покрівлі -гідроізоляційний захист односхилого даху, для якого повсюдно використовується спеціальна покрівельна мембрана.


Категория: Строительство коттеджа | Просмотров: 304 | Добавил: adminA | Теги: плоский, будинок, дах | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]