Приветствую Вас, Гість
Главная » 2022 » Жовтень » 29 » Будівельний матеріал: цегла
00:28
Будівельний матеріал: цегла

цегла дім Цегла один з найвідоміших будівельних матеріалів, що використовується протягом багатьох століть, а останні кілька століть цегла домінує в будівництві випереджаючи колись найбільш популярну деревину. Це легко пояснюється цінними властивостями та якостями цього матеріалу. Насамперед цегла досить довговічна і міцна, а будівлі, побудовані в 19 столітті, продовжують експлуатуватися не дивлячись на пристойний вік.

Класифікація цегли

Цегла класифікується за способом виробництва, призначенням, а також за матеріалами, що застосовуються для виготовлення:

  • за складом та внутрішньою будовою цегла ділиться на дві групи - керамічна та силікатна;
  • за призначенням цеглу можна класифікувати на рядову, облицювальну та шамотну (вогнетривку);
  • за способом виробництва цегла може бути пресованою та обпаленою;
  • за формою цегла поділяється на фасонну, фасадну та фігурну. Також бувають порожнисті та повнотілі будівельні камені;
  • розміри цегли дозволяють виділити кілька груп: одинарна цегла, полуторна цегла і подвійна;
  • міцність цегли не маловажний критерій: міцність позначається буквою М (марка) та цифрою. Приклад: цегла силікатна 250х120х88 М150, маркування м150 говорить про те, що цегла витримає навантаження величиною 150 кілограм на квадратний сантиметр.

Силікатна

Ця цегла виготовляється на основі піску і вапна в пропорції приблизно 9:1. Область застосування такого матеріалу це, як правило, зведення зовнішніх стін і внутрішніх простінків, виключаючи фундаменти та приміщення з вологими процесами.

Керамічна

Матеріал виготовляється на основі глини та виробляється методом сухого пресування або мокрим формуванням з подальшим випалом. Керамічна цегла здатна протистояти волозі і не зношується під впливом атмосферних опадів. Завдяки таким властивостям її можна використовувати як для всіх зовнішніх кладок, включаючи фундаменти та підвали, так і для внутрішніх кладок приміщень з вологими процесами (ванни, душові, пральні, підвали та інші).

Вогнетривка

Особливий вид керамічної цегли, здатний витримувати високі температури. У будівництві житлових будівель і приміщень, при зведенні опалювальних і варильних печей у приватних будинках, як правило застосовується звичайна червона цегла з футеруванням топки шамотною цеглою. Шамотна цегла має ряд особливостей та властивостей. Це камінь із високими вимогами до прямолінійності форми та точності розмірів. Завдяки цьому досягається точність кладки з дотриманням мінімальних розмірів шва, що важливо при будівництві печей та топок. Також такий матеріал може витримувати високі температури не втрачаючи своїх властивостей і якостей.

Повнотіла цегла має однорідну структуру і позбавлена ​​порожнин. Такий матеріал найбільше підходить для зведення фундаментів, цокольних поверхів і при будівництві висотних будівель, оскільки має більш високу міцність у порівнянні з пустотілим каменем.

Пустотіла цегла має спеціально передбачені отвори та порожнини всередині тіла каменю, що дозволяє економити на виробництві матеріалу та на транспортуванні, так як цегла набагато легша за повнотілу. Такий матеріал не бажано використовувати при кладці фундаментів, підвалів та гаражів — міцність цього виробу низька, але з іншого боку, такий матеріал ідеально підходить для утеплення, зведення простінків, облицювання будівель та інших кладок, де необхідна висока опірність низьким температурам та естетичний вигляд. Лицьова цегла в основному пустотіла.

Розміри цегли

Всі цеглини можна умовно розділити за розміром на одинарні, полуторні та подвійні. Відповідно розміри таких каменів такі:

  • 250х120х65;
  • 250х120х88;
  • 250х120х138.

Розміри цегли вказані у міліметрах.

Рядова цегла використовується для кладки простінків і стін із подальшим оздобленням або оштукатурюванням. Такий матеріал не має особливих естетичних властивостей і точних розмірів.

будівельний матеріал цегла дім

Лицьова цегла застосовується для кладки зовнішніх стін і фасадів і не вимагає подальших оздоблювальних робіт. Тому розміри облицювальної цегли гранично точні, а лицьова поверхня має декоративні властивості.

Вибрати та купити цеглу

Спираючись на вищевикладені властивості та особливості цегли не важко підібрати матеріал, який найбільше підходить під вимоги майбутнього будівництва. Набагато складніше купити цеглу у реалізатора, не обдуритися з виробником і не помилитися з якістю товару, особливо якщо бюджет обмежений (а це зазвичай спостерігається в 99%) і ціна цегли грає не останню роль.

Оскільки на вартість цегли сильно впливає транспортна складова, то єдиний можливий і розумний шлях це купити цеглу місцевого виробництва — виробник знаходиться у вашому населеному пункті або в сусідньому, не надто віддаленому місті. Перевезення ж купленого матеріалу із сусідньої області ляже важким тягарем на бюджет майбутнього будівництва та зробить таку купівлю економічно невигідною. Але це тільки в тому випадку, коли не пред'являється особливих вимог до матеріалу - специфічні розміри, властивості або декоративний вид цегли.

Вирішивши купити цеглу у Вашому місті слід звернути увагу на рівність поверхонь, відповідність заявленим виробником розмірам, вазі та кольору. Бажано перевірити матеріал на міцність простим механічним впливом. Глиняну обпалену цеглу необхідно перевірити на розломі на відсутність ознак перепалу - такий камінь буде набагато менше, ніж правильно обпалений. Так само, якщо матеріал купується в піддонах, без перекладки, бажано перевірити точність кількості, розібравши один із піддонів у глиб укладання і переконатися у відсутності "козловок" - метод крадіжки незначних кількостей матеріалу - порожні місця замість каміння.

Якщо вибирається облицювальна цегла, то необхідно переконатися у високих декоративних властивостях каменю, відсутності вкраплень в лицьову поверхню, відколів ребер, нерівномірність фарбування та інших дефектів, що сильно знижують якість виконаної роботи. На облицювальній цеглині ​​зазвичай висока якість обробки має одну грань. Протилежна сторона може бути матовою, шорсткою, мати незначні похибки виготовлення.

Ціни на цеглу відрізняються залежно від місця виготовлення, якості матеріалу та використання у виробництві дефіцитних компонентів. Дізнатися ціну будь-якого виду цегли в місті, найближчому до місця будівництва можна за допомогою спеціалізованих сайтів, звернувшись безпосередньо до реалізатора або виробника цегли, використовуючи контактні дані, вказані на кожній сторінці.


Категория: Материалы для строительства | Просмотров: 226 | Добавил: adminA | Теги: будівельний, дім, цегла, матеріал | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]